idegenvezető-képzés

A „város vallása” koronként más volt, de abban állandó, hogy mindig hatott a városra. Alapítványunk programjában ezeket a hatásokat vizsgáljuk vallásonként és korszakonként, követve 1000 év történetét – több ponton visszanyúlva az ókorba – egészen napjainkig.

Arra keressük a választ, hogy a „városalkotó vallások” hogyan járultak hozzá a főváros kialakulásához, átalakulásaihoz, hogyan hatottak politikájára, gazdaságára, szellemi-művészeti életére, az oktatásra, mindennapjaira, hogyan alakították tereit, intézményeit, az itt élő közösséget, és hogyan hatottak egymásra – hogy pontosabb képet adjunk arról, mit köszönhet Budapest a vallásoknak, és fordítva, mit köszönhetnek a vallások Budapestnek. Meg mi az, amit nagyon nem. Hogy jobban értsük a hatásokat, vizsgáljuk magukat a vallásokat is: eredetüket, történetüket, mondanivalójukat, új és új megjelenési formáikat, szakrális tereiket (a helyszíneken), egyéb attribútumaikat. Első két kurzusunkon reflektálunk egy aktualitásra: az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az eucharisztia és története, építészete is témánk.

Előadóink – a hallgatók partnerei – mint korábban, ezúttal is tudósok. Van köztük történész, művészet- és vallástörténész, muzeológus, teológus, szociológus, antropológus, tanító (köztük vallásgyakorló vallástudósok is), és – ez új színfolt a képzésben – van pap, rabbi, akik együtt és külön-külön, három képzési egységben adják át tudásukat.
A képzés vezetője Pap Ágnes szociológus, tudományos vezetője Perényi Roland történész, vallásszakmai szakértője Török Csaba teológus, egyetemi oktató.


  • 1. modul (3 nap):
    A monoteista és keleti vallások keletkezésétől az új hitek, új közösségek meggyökerezéséig (történeti, szociológiai, antropológiai bevezető), világvallások kerekasztal (hitelvek, szimbólumok, összefüggések), eucharisztia (jelentősége, története, építészete) – előadások, játékok, séták, fórumok, konzultációk
  • 2. modul (5 nap):
    Ismerkedés a vallásokkal saját szakrális tereikben, nemcsak ismert, tipikus helyeken, és nemcsak ismert, nagymúltú vallásokkal – helyi vezetések, konzultációk
  • 3. modul (6 nap):
    Ismerkedés a városalkotó vallások koronkénti szerepével, hatásaival, kölcsönhatásaival – előadások, játékok, séták, konzultáció

A képzés formája:

Építkező képzés: a három modul együtt ad teljes képet a főváros és „vallásai” viszonyáról és magukról a vallásokról, de modulonként, sőt akár naponként is látogathatók a programok.

A képzés egészében a hallgatók a témához szorosan és lazábban kapcsolódó tantervi és szabadon választható elméleti és gyakorlati foglalkozásokon, továbbá egyéni és csoportos konzultációkon sajátítják és mélyítik el az ismereteket. (Erre létrehozott levelezőlista és Facebook-csoport is segíti a kommunikációt.)

A korábbiakhoz hasonlóan, ambíciónk, hogy ne csak hasznos, hanem élvezetes is legyen tőlünk, velünk tanulni, ezért a hallgatók és az előadók együttműködésére, egymás iránti figyelmére épülő interaktív, formalitást nélkülöző programot szervezünk, melyben a megkérdőjelezhetetlen hitelesség és szakértelem mellett szerepe van a játéknak és a humornak is. Útválasztásunkat igazolja, hogy hallgatóink Europa Nostra-díjra jelölték korábbi képzésünket.

Képzésünket elsősorban idegenvezetőknek és idegenvezető-hallgatóknak ajánljuk, de várunk a feldolgozásokat munkájukban hasznosító más szakembereket – pl. pedagógusokat és pedagógus képzésben résztvevőket, múzeumpedagógusokat, örökségmenedzsereket – vagy pusztán a téma iránt érdeklődőket is.

A képzés díja:

1. Akik a teljes képzésre jelentkeznek és két részletben fizetnek, napi 5.000 Ft a hozzájárulásuk. Egy-egy teljes modulra 35.000 Ft a hallgatói hozzájárulás, de az első két modulra befizetettek számára a harmadik modul díjmentes.

2. Napijegy vásárlására is lehetőséget nyújtunk (ezt az első és a harmadik modul napjaira lehet igénybe venni) Napijeggyel 15.000 forintért látogatható a kurzus. (Idegenvezetők számára 10.000 forint a hozzájárulás.)

A hozzájárulás feljogosít a tantervi és fakultatív elméleti és gyakorlati programokon, egyéni és csoportos konzultációkon való részvételre, kedvezményes szakkönyvvásárlásra, a témához kötődő irodalomjegyzék és catering szolgáltatás igénybevételére, továbbá fedezi a belépők díjait.

Hogy jóval az önköltségi ár alatt állapítottuk meg a résztvevők képzéshez való hozzájárulását, továbbá, hogy rugalmas fizetési lehetőségeket adunk, azt az idegenvezetőkkel való szolidaritásunk indokolja, és az alapítvány és önkéntesei ingyenes munkája, valamint partnereink támogatása teszi lehetővé.

A később meghirdetésre kerülő kurzusokra a hozzájárulás változhat.
Lemondási lehetőség nincs, de a részvételi lehetőség szabadon átruházható.
(Megjegyzés: a számlát a befizető által megadott névre és adószámra állítjuk ki.)

A képzés helyszínei, időpontjai:

Az előadásokat hétfői és csütörtöki napokon, zömmel a Mátyás-templom Plébániahivatalábanban (1014 Budapest, Országház utca 14.) tartjuk (néhány alkalommal az aktuális témához kötődő más helyszínen), naponta 9 és 17 óra között, kávé- és ebédszünetekkel megszakítva. A gyakorlati részek helyszíne és napjaik változók, a kurzusok elején pontos órarendet bocsátunk ki.

1. modul: 2021. augusztus 5., 9., 12. (3 nap, 35.000 Ft)
2. modul: 2021. augusztus 25-től (10 nap, 35.000 Ft)
3. modul: 2021. november 4., 11., 18., 25., december 2., 9. (6 nap, 35.000 Ft, de az első két modul résztvevői számára a harmadik modul díjmentes!)

Napijegyek:
A monoteista és a keleti vallások (keletkezése, múltja, jelene, jövője, történeti, szociológiai, antropológiai bevezető):
2021. augusztus 5. (1 nap, 15.000 Ft, idegenvezetőknek 10.000 Ft)
Világvallások kerekasztal (tételes vallás, szimbólumok):
2021. augusztus 9. (1 nap, 15.000 Ft, idegenvezetőknek 10.000 Ft)
Eucharisztia (jelentősége, története, építészete):
2021. augusztus 12. (1 nap, 15.000 Ft, idegenvezetőknek 10.000 Ft)

Ősszel személyes képzésre készülünk, de szükség esetén online térben folytatjuk.

Kapcsolat:

kepzes@szembenezes.hu
+36 30 670 2091


Jelentkezés:

Budapest – a szakrális város 1.
2021-08-05 09:00 (Csütörtök)
Jegyvásárlás
Budapest – a szakrális város 2.
2021-08-25 09:00 (Szerda)
Jegyvásárlás
Budapest – a szakrális város 3.
2021-11-04 09:00 (Csütörtök)
Jegyvásárlás