Hűlt helyek – múltfaggató séták

Bűnös város, bűnös lányok


Érdekli a századforduló viktoriánus erkölcsű Budapestjéről bordélyok, garniszállók, titkos találkahelyek meséje? Érdekli alulnézetből a fejlődő világváros? A mindennapi élet, nők és férfiak, erkölcs és bűn, politika és közember viszonya? Szeretné megismerni a főváros lakóinak életét és halálát? Kíváncsi a bűnös város polgáraira, a rend őreire, sok pusztító kórra és a kor bonyolult összefüggéseire? Méghozzá két keréken?

Ha igen, várjuk kutatónkkal, hogy Budától Pestig, képzeletben a reformkortól a XX. század közepéig tartó utunkon korabeli dokumentumok (rendőrségi jegyzőkönyvek, statisztikák, fotók, sajtómegjelenések stb.) segítségével is beszéljünk a várossal együtt „fejlődő” prostitúcióról és a hozzá kötődő bűnözésről, politika és közember viszonyáról, a századfordulót mozgató érdekrendszerről, annak máig tartó hatásáról. És eközben megismerkedjünk a prostitúció és a nőkereskedelem áldozataival, a vidékről a nagyvárosba igyekvő, kaszírnőnek, szobalánynak „kevés” nők sorsával, meg modernkori rabszolgatartókkal, az otthonukban prűd, a családhoz tartozó nőt gyakran csak reprodukcióra használó férfiakkal. Bordélyok, garniszállók, titkos találkahelyek és a rend őreinek szolgálatában álló helyek között kerekezve bűn és élvezet utcáit, házait keressük fel, bepillantunk elegáns szalonokba, és útba ejtjük az egyik leghírhedtebb reformkori kocsmát is, hogy könnyebben elképzelhessük és jobban megértsük a kort, és ráismerjünk mai összefüggésekre is.


Sétavezetőnk:

Perényi Roland történész, muzeológus, a téma szakértője


Részvételi információk:

A program kb. 2,5 órás, könnyű terepen biciklizés/rollerezés, átlagos fizikummal is vállalható. Egyéneket, kisebb társaságokat az alább meghirdetett időpontokban fogadunk. Nagyobb csoportoknak – diákoknak is – előre egyeztetett időpontban szervezett sétára, külön megállapodás szerint, kedvezményes árú jegyet bocsátunk ki. Igény szerint, idegen nyelvű programot is indítunk. Egyedi igényeit a bordelyseta@szembenezes.hu címen várjuk.

A jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán, és hozzájárul az ott készülő felvételeknek a Szembenézés Alapítvány honlapján vagy Facebook-oldalán megjelentetéséhez. (Kivéve, ha a séta helyszínén jelzi, hogy nem kíván szerepelni a fotókon.)

A járványra való tekintettel programunk szabadtéren zajlik, és kizárólag szájat és orrot eltakaró maszkban fogadunk vendégeket.

A programot csak 16 éven felülieknek ajánljuk!


Sétaidőpontok: