Hűlt helyek – múltfaggató séták

Patchwork forradalom


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján induló sétánkon új szemszögből vizsgáljuk a korabeli eseményeket. A legismertebb 13 nap máig fennmaradt emlékeit kutatjuk, budapesti épületek, közterek, intézmények, valamint fontos forradalmi szereplőkké előlépők történeteit és azok összefüggéseit bontjuk ki hat helyszínen. A kiválasztott helyekben közös, hogy mind a korabeli megmozdulások neuralgikus pontjai, emléktáblák vagy köztéri alkotások őrzik az ott történtek emlékét. Kérdés persze, hogy mit és milyen módon örökített meg az utókor. A sokat látott, sokszor funkciót váltott épületek és közterek erről és változásaikról is mesélnek nekünk, '56 előttől máig követjük és megvitatjuk az alakváltozásokat.

Benézünk a Fehér Házba, a pártközpontba, a rádióba, az egykori Petőfi Kör otthonába, a Péterfy Sándor utcai kórházba és a Corvin közbe. A megállókban először kimerevített '56-os pillanatképeket nézünk meg, majd megvizsgáljuk ezen momentumok kontextusát a hely története szempontjából, az ott élők vagy csak akkor éppen arra járók, valamint a forradalmárok szemszögéből, és persze az utókor ítéletének tükrében is.

Két keréken (kerékpárral, rollerrel) száguldunk a téma kutatójával. A történelmet az emlékezési formákat, a politikai szándékokat és a rituálékat értelmezve elemezzük, párhuzamokat keresve mai életünkkel is.

Kérdéseink is vannak, az országgyűlés szerepéről, az egypártrendszerről, politikusok és megmozdulások alakváltozásairól, a Magyar Rádió és a metró '56-os szerepéről, a Corvin mozi akkori és mai filmjeiről, a forradalomhoz kötődő utcanevekről, a Lottóházról, a pesti srácokról, emléktáblákról és arról, miért nincs az 1956-os forradalom és szabadságharcnak múzeuma. A válaszokat közösen keressük sétapartnereinkkel, akiket szokásunk szerint, párbeszédre, újabb kérdések felvetésére is invitálunk.


Részvételi információk:

Sétánk kb. 2 órás, könnyű terepen zajló program. Legfeljebb 10 főt fogadunk, és vigyázunk egymásra.
A járványveszélyre tekintettel, arra kérjük az oltatlanokat, hogy szájat és orrot eltakaró maszkot viseljenek!

A jegyvásárlással a jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán és hozzájárul az ott készülő felvételek dokumentációs és marketingcélt szolgáló felhasználásához, kivéve, ha előzetesen egyértelműen jelzi, hogy ezt nem szeretné. E felvételeket elsősorban a Szembenézés Alapítvány honlapján, Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és pályázati anyagokban tesszük közzé. A séta szerzői jogi védettség alatt áll, a résztvevők nem készíthetnek róla film- és hangfelvételt. Fotózni a védett műemlékek és a személyiségi jogok figyelembevételével lehet, előbbit az előadó jelzi. A résztvevők által megadott adatokat az adatkezelési szabályzatunknak megfelelően, célhoz kötötten kezeljük, kizárólag a séta szervezésére, illetve külön felhatalmazás alapján, hírlevél továbbítására használjuk fel.


Jegyárak:

A felnőttek részvételi díja 3.200 Ft, tanároké, diákoké és idegenvezetőké 2.500 Ft (a jogosultságot a séta előtt, a helyszínen igazolni kell).
A jegyárak tartalmazzák a kezelési költséget és a kényelmi díjat.


Sétaidőpontok: