Rendszerváltás25

Rendszerváltó beszélgetések

2014.

„Rendszerváltók ma – 25 év, avagy elveszett illúziók” című beszélgetéssorozatunkban a félresikerült rendszerváltásról volt szó. Arról, hogy 1989-ben mást szerettünk volna, mint ami aztán bekövetkezett. Rendszerváltó értelmiségiekkel az oda és az onnan napjainkig vezető utat szerettük volna végigjárni és az okokat megtalálni.

A Pacsirta Rádió interaktív webnyilvánossága előtt elemeztük a rendszerváltáshoz vezető utat, magát a rendszerváltást és következményeit. A korszak alakulásában a maguk helyén fontos szerepet betöltő politikusokkal, civilekkel, szakszervezeti vezetőkkel, újságírókkal arra kerestük a választ, mi történt, illetve mi nem történt meg az elmúlt negyedszázadban, amit rendszerváltó értelmiségiként elképzeltek. Egy útkereső fiatal képzőművésszel kritikus és önkritikus beszélgetésekre invitáltunk, megtudni, mit gondolnak a helyzethez vezető útról, saját és politikai közösségük szerepéről, felelősségéről és a kilábalás lehetőségeiről. A vendégek sokszor egymással is vitázó visszatekintése a rendszerváltás hibáinak és erényeinek okaira, a szerintük lényeges összefüggésekre világított rá. A vélemények többsége inkább kritikus, mint önkritikus volt.

A sok érdeklődő és vitázni kész visszajelzést kapott projekt folytatásának gátat szabott a finanszírozás korlátja, ezért más formában, szűkebb nyilvánosság előtt folytatjuk a beszélgetéseket.

Beszélgetőtársaink:
Bruszt László, Elek István, Gyekiczki András, Hodosán Róza, Javorniczky István, Kasza László, Király Zoltán, Kőszeg Ferenc, Lányi András, Vásárhelyi Júlia, és a fiatal értelmiségi Gyenei Péter volt.

A projekt a Pacsirta Rádiót fenntartó MaRég Egyesülettel partnerségben, önkéntesek munkájával, magánszemélyek finanszírozásával jött létre.
Projektvezető: Fodor János, Pap Ágnes.