Hűlt helyek – múltfaggató séták

Középkori zsidó emlékek nyomában

a Várban és a Vár alatt


Tudja-e, hogy a IV. Béla alapította, soknemzetiségű, sokszínű királyi város kapujában mintegy 800 évvel ezelőtt – a Mátyás-templom elődjével körülbelül egyidős – zsinagóga állt? És azt, hogy alig 200 évvel később, újabb is épült a budai Várban, melynek előbbivel közös sorsa a láthatatlanság? Pedig az egyik a hatvanas években, a másik egy XX. század végi feltárás nyomán már előkerült.

Kíváncsi ezekre és a Vár föld alá zárt középkori világának más darabjaira, és szívesen szemügyre is venné közelebbről?

Ha igen, jöjjön, kalandozzon velünk a XIII–XV. századi királyi város kincsei között, hogy az ön számára is megelevenedjen az egykori budavári élet, felfedezhesse az alig látható, és avatatlan szem számára láthatatlan múltat, a csöppet sem sötét középkor titkait!

A BTM Vármúzeummal közös sétákat vezető kutatók a múlt minden hozzáférhető részét élőben, a láthatatlant pedig a feltárások során készített és más illusztrációk segítségével, a legújabb kutatások tükrében teszik láthatóvá. Széles történelmi, kultúrtörténeti összefüggésben ismertetik meg az előkerült tárgyi és építészeti örökséget, és kiállításon összegzik az ásatások történetét, eredményeit.

A régi zsidó utcától az új zsidó utcáig tartó, a teljes Várnegyedet átszelő sétánkat is „beszélgető körnek” fogjuk fel. Arra számítunk, hogy hagyományainkhoz híven vendégeink kérdéseivel és felvetéseivel közösen épül az interaktív program.

Sétánk állásfoglalás is. Kifejezi, hogy mindannyiunk kötelessége közös történelmi-kulturális örökségünk továbbadása. Szeretnénk, ha a mindenkori hatalom megóvná, és mindenki számára hozzáférhetővé tenné ezt az örökséget, biztosítaná dokumentumainak teljes nyilvánosságát. Szeretnénk, ha sétapartnereink a megismert tények szószólói lennének!


Sétavezetőink:

Végh András (a program szakmai vezetője) történész-régész, egyetemi oktató, középkor kutató, a budavári feltárások egyik vezetője, „A középkori budavári zsidóság történelme” kiállítás kurátora, a BTM Vármúzeum igazgatója.

Kollányi Irén doktorandusz, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem oktatója, doktori dolgozatának témája a budai és más középkori magyarországi zsidó emlékek – sétáin hangsúlyosabb szerepet kap a középkori zsidó örökség, a vallási emlékeknek a zsidó történelemmel és hagyománnyal összefüggő bemutatása, a liturgiai elemek magyarázata.

Szemere Kinga művészettörténész, a Zsidó Múzeum kutatója, idegenvezető.

Takács Ágoston építész, régész, a BTM Vármúzeum munkatársa.


Részvételi információk:

Számlaszám: CIB 10700378-46699602-51100005 (IBAN: HU98-1070-0378-4669-9602-5110-0005)
A részvételi díj befizetésére 2 munkanap áll rendelkezésre.

A határidőig nem fizetőket töröljük, erről értesítést küldünk, és új jelentkező számára nyitjuk meg a helyet. (A korábbi nem fizetők is jelentkezhetnek újra.) Számlaadási kötelezettségünknek eleget téve, ha erről a jelentkező másképp nem rendelkezik, a befizető nevére szóló számlát állítunk ki, melyet a séta előtt adunk át. Bankunk befizetésről szóló értesítése után küldjük a programmal kapcsolatos további információkat (a találkozási helyet, egyéb praktikus tudnivalókat) tartalmazó sétajegyet. Befizetés után lemondásra nincs mód, másik sétára átirányításra a program előtti 12. napig, a részvételi lehetőség átruházására pedig bármikor van lehetőség.

A program kb. 2,5 órás.
Könnyű terepen, lépcsős részeken is járunk, ahol önkéntesünk segít a rászorulóknak.
Egyéneket, kisebb társaságokat a honlapunkon meghirdetett időpontokban fogadunk.
Nagyobb csoportoknak – diákoknak is – előre egyeztetett időpontban szervezett sétára külön megállapodás szerint kedvezményes árú jegyet bocsátunk ki.
A téli időszakban teljesen akadálymentes programot is szervezünk.

A jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán, és hozzájárul az ott készülő felvételeknek a Szembenézés Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum honlapján vagy Facebook-oldalán való megjelentetéséhez. (Kivéve, ha a séta helyszínén jelzi, hogy nem kíván szerepelni a fotókon.)


Sétaidőpontok:

Jelenleg nincs meghirdetett időpont.
Jelentkezés e-mailben: varseta@szembenezes.hu