Hűlt helyek – múltfaggató séták

Bűnös város, bűnös lányok


Érdekli a századforduló viktoriánus erkölcsű Budapestjéről bordélyok, garniszállók, titkos találkahelyek meséje? Érdekli alulnézetből a fejlődő világváros? A mindennapi élet, nők és férfiak, erkölcs és bűn, politika és közember viszonya? Szeretné megismerni a főváros lakóinak életét és halálát? Kíváncsi a bűnös város polgáraira, a rend őreire, sok pusztító kórra és a kor bonyolult összefüggéseire? Méghozzá két keréken?

Ha igen, várjuk kutatónkkal, hogy Budától Pestig, képzeletben a reformkortól a XX. század közepéig tartó utunkon korabeli dokumentumok (rendőrségi jegyzőkönyvek, statisztikák, fotók, sajtómegjelenések stb.) segítségével is beszéljünk a várossal együtt „fejlődő” prostitúcióról és a hozzá kötődő bűnözésről, politika és közember viszonyáról, a századfordulót mozgató érdekrendszerről, annak máig tartó hatásáról. És eközben megismerkedjünk a prostitúció és a nőkereskedelem áldozataival, a vidékről a nagyvárosba igyekvő, kaszírnőnek, szobalánynak „kevés” nők sorsával, meg modernkori rabszolgatartókkal, az otthonukban prűd, a családhoz tartozó nőt gyakran csak reprodukcióra használó férfiakkal. Bordélyok, garniszállók, titkos találkahelyek és a rend őreinek szolgálatában álló helyek között kerekezve bűn és élvezet utcáit, házait keressük fel, bepillantunk elegáns szalonokba, és útba ejtjük az egyik leghírhedtebb reformkori kocsmát is, hogy könnyebben elképzelhessük és jobban megértsük a kort, és ráismerjünk mai összefüggésekre is.


Sétavezetőink:

Perényi Roland történész, muzeológus, a téma szakértője


Részvételi információk:

A program kb. 2,5 órás, könnyű terepen biciklizés, átlagos fizikummal is vállalható. Egyéneket, kisebb társaságokat a honlapunkon meghirdetett időpontokban fogadunk. Nagyobb csoportoknak – diákoknak is – előre egyeztetett időpontban szervezett sétára, külön megállapodás szerint, kedvezményes árú jegyet bocsátunk ki. Igény szerint, idegen nyelvű programot is indítunk.

A séta díja 4.000 Ft/fő, legfeljebb 15 főt fogadunk alkalmanként és a részvételt a befizetések sorrendjében tesszük lehetővé. A jelentkezés visszaigazolását követően 2 munkanap áll rendelkezésre a személyenként 4.000 Ft részvételi díj befizetésére.
Számlaszámunk: CIB 10700378-46699602-51100005 (IBAN: HU98-1070-0378-4669-9602-5110-0005).
A határidőig nem fizetőket töröljük, erről értesítést küldünk, és új jelentkező számára nyitjuk meg a helyet.
(A korábbi nem fizetők is jelentkezhetnek újra.)

Számlaadási kötelezettségünknek eleget téve, ha erről a jelentkező másképp nem rendelkezik, a nevére szóló számlát állítunk ki, melyet a séta előtt adunk át. Bankunk befizetésről szóló értesítése után küldjük a programmal kapcsolatos további információkat (a találkozási helyet, egyéb praktikus tudnivalókat) tartalmazó sétajegyet. Befizetés után lemondásra nincs, másik sétára átirányításra a program előtti 12. napig, a részvételi lehetőség átruházására pedig bármikor van lehetőség.

A jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán, és hozzájárul az ott készülő felvételeknek a Szembenézés Alapítvány honlapján vagy Facebook-oldalán megjelentetéséhez. (Kivéve, ha a séta helyszínén jelzi, hogy nem kíván szerepelni a fotókon.)


Sétaidőpontok:

2020-05-03 11:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Perényi Roland | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 15 fő
2020-06-07 11:00 (Vasárnap) sétavezető(k): Perényi Roland | részvételi díj: 4000 Ft | csoportlétszám: 15 fő


Jelentkezés e-mailben: bordelyseta@szembenezes.hu