Hűlt helyek – múltfaggató séták

56 mítoszai és a tények


Az 1956-os forradalom és szabadságharc nyomait keresve, emberöltőnyi távolságra megyünk vissza az időben, hogy megidézzük azt a történelmi „pillanatot” – azt a ritka történelmi örökséget –, amivel Magyarország kivívta a világ elismerését, és ami 33 év után a rendszerváltáshoz is elvezetett. A zsarnokság elleni szembenállás szimbólumaként számon tartott forradalmi Budapest történetét az egész várost átszelő gyalogos és kerékpáros programjainkban a forradalmi helyszíneken, az ellenállás és a megtorlás helyein mutatjuk be. A forradalomhoz vezető úttól a bukásig vizsgáljuk az okokat, a külső és belső körülményeket, és mérlegre tesszük politikusok és hétköznapi hősök tetteit, a diktatúrára adott válaszukat. Tényeket és mítoszokat vetünk föl (terítékre kerülnek napjaink vitatott témái is), és dokumentumokkal segítünk közelebb jutni a valóság megismeréséhez. Ambíciónk, mint minden programunkban, hogy láttassuk a mélyebb összefüggéseket, megértessük a korszakot előzményeivel és máig tartó hatásaival. Ebben korabeli fotók, újságok, röplapok és egyéb illusztrációk segítenek.

Szokás szerint arra számítunk, hogy a sétapartnerekkel közösen alakul a program. „Beszélgető kör” ad keretet a történetek elmesélésének és a magyarázatoknak, együttlétünket sétapartnereink kérdései, véleménye, megjegyzései és a reflexiók teszik teljessé.


Sétavezetőnk:

Eörsi László történész (felügyelőbizottsági tagunk), a téma ismert és elismert szakértője, az 1956-os Intézet egykori munkatársa


Részvételi információk:

A program kb. 2,5–3 órás, átlagos fizikummal is vállalható gyalogos séta vagy kerékpározás könnyű terepen. Egyéneket, kisebb társaságokat a honlapunkon meghirdetett időpontokban fogadunk. Nagyobb csoportoknak – diákoknak is – előre egyeztetett időpontban szervezett sétára, külön megállapodás szerint, kedvezményes árú jegyet bocsátunk ki. Igény szerint, idegen nyelvű programot is indítunk.

A séták díja 3.800 Ft/fő, kerékpáros programjainkon legfeljebb 15, gyalogos programjainkon pedig legfeljebb 20 főt fogadunk alkalmanként. A részvételt a befizetések sorrendjében tesszük lehetővé. A jelentkezés visszaigazolását követően 2 munkanap áll rendelkezésre a személyenként 3.800 Ft részvételi díj befizetésére.
Számlaszámunk: CIB 10700378-46699602-51100005 (IBAN: HU98-1070-0378-4669-9602-5110-0005).
A határidőig nem fizetőket töröljük, erről értesítést küldünk, és új jelentkező számára nyitjuk meg a helyet.
(A korábbi nem fizetők is jelentkezhetnek újra.)

Számlaadási kötelezettségünknek eleget téve, ha erről a jelentkező másképp nem rendelkezik, a nevére szóló számlát állítunk ki, melyet a séta előtt adunk át. Bankunk befizetésről szóló értesítése után küldjük a programmal kapcsolatos további információkat (a találkozási helyet, egyéb praktikus tudnivalókat) tartalmazó sétajegyet. Befizetés után lemondásra nincs, másik sétára átirányításra a program előtti 12. napig, a részvételi lehetőség átruházására pedig bármikor van lehetőség.

A jelentkező elfogadja, hogy saját felelősségére vesz részt a sétán, és hozzájárul az ott készülő felvételeknek a Szembenézés Alapítvány honlapján vagy Facebook-oldalán megjelentetéséhez. (Kivéve, ha a séta helyszínén jelzi, hogy nem kíván szerepelni a fotókon.)


Sétaidőpontok:

2020-06-13 10:00 (Szombat) sétavezető(k): Eörsi László | részvételi díj: 3800 Ft | csoportlétszám: 15 fő


* 2019-10-23: kényelmes kerékpáros program, 2020-03-21: gyalogos program, 2020-03-22: gyalogos program, 2020-06-13: erős kerékpáros program

Jelentkezés e-mailben: 56seta@szembenezes.hu